İnsanlara hürriyət, millətlərə istiqlal!

Şimali Kiprdən yeni xəbərlər (14 iyun)

421 14.06.2013 14:13 Yavru Vatanın səsi A A

YENİ HÜKÜMET GÖREVİNE BAŞLIYOR
 
Başbakan Sibel Siber ve Bakanlar bugün görevine başlıyor.
 Başbakanlık Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre, Başbakan Siber  09.00’da Başbakanlık’ta görevine başlayacak.
 Siber KKTC’nin ilk kadın başbakanı oldu.
 Yeni Hükümette Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, Maliye Bakanı Zeren Mungan, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Gülsün Yücel, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Aziz Gürpınar, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Asım İdris, Sağlık Bakanı Nuri Gökşin, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Sami Dayıoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı İsmail Başarır, Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Mehmet Harmancı ve Ekonomi ve Enerji Bakanı Atay Raşit oldu.

 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: “RUM YÖNETİMİNİN SÖZDE MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGESİNDEKİ 12. PARSELDE TEYİT SONDAJINA BAŞLANMIŞ OLMASI TALİHSİZ BİR GELİŞME”
 
Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de yürütmekte olduğu gayrı yasal hidrokarbon arama faaliyetleri çerçevesinde sözde münhasır ekonomik bölgesinde yer alan 12. Parselde teyit sondajına başlamış olması, Dışişleri Bakanlığı tarafından “talihsiz bir gelişme” olarak nitelendi.
 Rum tarafının Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı’na (TPAO) verilen ruhsat alanlarında sismik araştırma faaliyetleri yürütmekte olduğunun öğrenildiğine de dikkat çeken Bakanlık, tüm uyarılara rağmen, yeni bir boyuta taşınan bu provokatif adımları, bölgede gerginliği artıran, kabul edilemez bir yaklaşım olarak değerlendirdi.
 Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Doğu Akdeniz’de yürütmekte olduğu gayrı yasal hidrokarbon arama faaliyetleri çerçevesinde sözde münhasır ekonomik bölgesinde yer alan 12. Parselde teyit sondajına başlanmış olması talihsiz bir gelişmedir. Bunun da ötesinde Rum tarafının tarafımızdan TPAO’na verilen ruhsat alanlarında sismik araştırma faaliyetleri yürütmekte olduğu öğrenilmiştir. Tüm uyarılarımıza rağmen Rum tarafının devam etmekte olduğu tek taraflı hidrokarbon arama ve çıkarma faaliyetlerini yeni bir boyuta taşıyan bu provokatif adımlar, bölgede gerginliği artıran, kabul edilemez bir yaklaşımdır” denildi.
 Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik kapsamlı müzakerelerin canlandırılması yönünde hazırlıkların davam ettiği bir dönemde, Rum liderliğinin bir yandan çeşitli bahaneler öne sürerek ayak sürümesi ve müzakerelere kaldığı yerden başlanmayacağı yönünde olumsuz beyanlar vermesi, öte yandan taraflar arasında gerilimi artırıcı eylemlerine devam etmesinin, Rum tarafının çözüm ve istikrar yönündeki samimiyetsizliğinin esef verici bir göstergesi olduğu ifade edildi.

Kıbrıs adasının ortak sahibi Kıbrıs Türk halkının, her konuda olduğu gibi, Ada’nın deniz yetki alanlarında bulunan doğal kaynakların araştırılması, çıkarılması ve işletilmesinde de eşit ve ayrılmaz haklara sahip olduğu kaydedilen açıklamada, bir oldu-bitti yaratılmak suretiyle Kıbrıs Türk halkının haklarının gasp edilmesine kesinlikle izin verilmeyeceği vurgulandı.


 “HOLLAND ANASTASİADİS’TEN, TÜRKİYE’YLE İLGİLİ BAŞLIĞIN AÇILMASINI ENGELLEMEMESİNİ İSTEDİ”
 
Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis’inönceki gün Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı FransuaHollande  ile bir araya geldi.
 Fransa Cumhurbaşkanı Hollande’ınAnastasiadis’ten “Lefkoşa’nın Türkiye-AB katılım müzakerelerindeki 22 numaralı Bölgesel Politika başlığının açılmasını engellememesini istediği haber verildi.
 Bu başlığın 26 Haziran’da açılacağını yazan gazete, Hollande ile Anastasiadis’in gerçekleştirdiği görüşmelerden, Rum kesiminin Paris’in ricasına olumlu yanıt verdiği ve başlığın açılmasını kabul edeceğinin ortaya çıktığını belirtti.

 

Bizim partnyorlarımız

XƏBƏR LENTİ

BÜTÜN XƏBƏRLƏR