İnsanlara hürriyət, millətlərə istiqlal!

Şimali Kipr xəbərləri (11 iyul)

314 11.07.2013 15:03 Yavru Vatanın səsi A A
EROĞLU: “ÖZGÜRLÜK MÜCADELESİNDE KIBRIS TÜRK MEDYASININ BÜYÜK KATKISI VAR”
 
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının verdiği özgürlük mücadelesi ve Anavatan Türkiye’nin desteğiyle kendi topraklarında egemen bir devlet kurduğunu, bu noktaya gelinmesinde Kıbrıs Türk medyasının büyük katkısı olduğunu belirtti.
 Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun, 11 Temmuz Kıbrıs Türk Basın Günü mesajını yayınladı.
 Cumhurbaşkanı Eroğlu, önceleri gazetelerde, sonrasında gazete ve Bayrak radyosunda özgürlük, egemenlik, güvenlik taleplerini aktaran Kıbrıs Türk halkının, bugün de gazeteleri, radyoları, televizyonları, internet gazeteleri aracılığı ile demokratik taleplerini, daha iyiye daha güzele ulaşma istemlerini çeşitli şekillerde dile getirdiğini vurguladı.
 Devleti yönetenlerin, devlet kurumlarının, siyasal partilerin, sivil toplum örgütlerinin görüş ve düşüncelerinin medyada yer aldığını ve herkesin bunlardan yararlandığını belirten Eroğlu, “Medya sayesinde oluşan demokratik tartışma ortamı sorunların çözümü yolunda en temel dinamiklerden birini oluşturmaktadır” dedi.
 


DIŞİŞLERİ BAKANI ERK: "MISIR'DA YAŞANANLARIN ADI DARBEDİR"
 
Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, Mısır'da demokratik yollarla oluşan bir halk iradesini sandığa başvurmadan başka bir yöntemle değiştirmenin adının "darbe" olduğunu söyledi.
 Mısır'da ordunun yönetime el koymasını AA muhabirine değerlendiren Dışişleri Bakanı Erk, demokrasiye ve insan haklarına değer veren ülkelerin bu konuda sessiz kalmalarının yadırganacak bir durum olduğunu ifade etti. Erk, Mısır'ın kendi çok kültürlülüğünü, kendi içerisinde bir zenginlik olarak görüp bu şekilde bir yönetimle yönetilmesi gerektiğini dile getirerek, şunları söyledi:
 "Mısır'da halkın kendi iradesiyle demokratik yolla seçtiği bir iradeyi aynı yöntemle değiştirmek değil de, hiç sandığa başvurmadan başka bir yöntemle değiştirmenin adı darbedir. Buna nasıl bakarsanız bakın. Sandıkla, demokratik bir seçimle iş başına gelmiş bir yönetim eğer farklı bir yöntemle görevden uzaklaştırılırsa bu bir darbedir. İster ilerici darbe dersiniz, ister gerici darbe dersiniz ama bu bir darbedir."
 Kutlay Erk, derin ekonomik sorunları olan Mısır'ın bir an evvel halkının demokratik ve ekonomik başarıları gösterebilecek bir hükümete sahip olması temennisinde bulunarak, "Mısır'da iç farklılıkların birbiriyle uzlaştığı, birbirine saygı gösterdiği bir yapının olmasını istiyorum" dedi.

TAŞINMAZ MAL KOMİSYONUNU ETKİSİZLEŞTİRME ÇABALARI
 
Rumların KKTC’deki eski malları için Taşınmaz Mal Komisyonu’na başvurmalarını durdurma yöntemi bulunması konusunda dün Anastasiadis hükümeti ile siyasi partiler arasında görüş birliğine varıldı.
 Güney’de kalan Türk malları için Rum İçişleri Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği”nin aynısının KKTC’deki eski Rum malları için de kurulması noktasında uzlaşıya varıldığı haber verildi.
 Habere göre Rum Ulusal Konseyi’nin TMK’ya başvuruların engellenmesi maksadıyla kurulan özel komite bir belge hazırlayacak, belge Hukuk Dairesi ve Maliyenin de onayına sunulacak.
 Buna göre ‘Komisyon’a başvurmak niyetinde olan Kıbrıslı Rumların önce devletin bu organından (vasilik) geçme zorunluluğu getirilecek.

 


Bizim partnyorlarımız

XƏBƏR LENTİ

BÜTÜN XƏBƏRLƏR