İnsanlara hürriyət, millətlərə istiqlal!

Bir vaxtlar ŞKTC Prezidenti ağlına belə gətirə bilməzdi ki... - Gökhan Gülerin SENSASİON yazısı

923 17.10.2023 12:54 Yazarlar A A

Xəbər verdiyimiz kimi, Şimali Kipr Prezidenti Ersin Tatarın bu yaxınlarda Azərbaycan ziyarəti oldu. 

Şimali Kipr Türk Respublikasının (ŞKTC) Prezident Administrasiyasının əməkdaşı, Prezident Ersin Tatarın köməkçisi, "Kıbrıs" qəzetinin köşə yazarı Gökhan Güler sözügedən səfərlə bağlı yazı qələmə alıb. 

Musavat.com Gökhan Güler yazısını olduğu kimi təqdim edir:

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın dost ve kardeş ülke Azerbaycan Cumhuriyeti’ne düzenlediği ziyaret birçok ilkin yaşanmasına neden olmuştur…

Uzun yıllar boyunca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Azerbaycan başta olmak üzere tüm Türk Devletlerinde çok yönlü olarak tanıtılması için çok büyük çaba ve gayretler gösteren biri olarak çok mutluyum. Çünkü yıllar önce bazılarına göre hayal olarak nitelendirilen hedeflerimize bir bir ulaşmaya başladığımızı KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Azerbaycan ziyareti esnasında bizzat görerek bu tarihi anlara şahitlik ettim.

Bir zamanlar KKTC Cumhurbaşkanı’na Azerbaycan’a gelen tüm Devlet Başkanlarına uygulanan prosedür ve devlet protokolünün uygulanacağı hayal bile edemezdi.

Dünyaca ünlü Kırgız Şair Cengiz Aytmatov’un “Gün Olur Asra Bedel” sözü gibi tarihi hayal olarak nitelendirilenlerin gerçekleştiği anlara şahitlik ettik ve ediyoruz…

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Eşi Sibel Tatar ile beraberindeki KKTC heyeti Azerbaycan’da resmi olarak karşılandı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ertesi gün resmi programına Azerbaycan’a gelen Devlet Başkanlarına uygulanan devlet protokolü çerçevesinde resmi ziyaret programına önce “Umum Milli Lider Haydar Aliyev’in Fahri Hıyaban’daki Anıt Mezarı’nı ziyaret ederek çelenk sunup ardından Azerbaycan Şehitliği ile Türk Şehitliğini ziyaret ederek Anı Defterini imzalamıştır.

Bu yazdıklarımı gerek 1990’ların ortalarında gerek 2000’lerde gerekse 2010 ile 2020 arasında hayal bile edilemezdi…

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Azerbaycan ziyareti KKTC’nin çok yönlü şekilde tanıtılmasına yönelik organize edilen KKTC Kültür ve Tanıtım Günleri etkinliğinin düzenlenmesine ortam yaratmıştır.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı TÜRKSOY’un 30. kuruluş yıldönümü nedeniyle Azerbaycan’da“Biz Birlikteyiz” temalı olarak düzenlediği Gala Konserine aldığı davet üzerine katılmıştır.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar, Haydar Aliyev Merkezi’nde, Azerbaycan Kültür Bakanı Adil Kerimli tarafından karşılandı.

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a, TÜRKSOY çalışmalarına verdiği destek ve programda kendileriyle birlikte olduğu için teşekkür etti.

15 Ekim 2023 tarihinde Bakü’de Haydar Aliyev Kültür Merkezi’nde TÜRKSOY’un fotoğraf sergisi ve 30. Kuruluş yıldönümü konseri muhteşem bir organizasyonla gerçekleşmiştir.

KKTC Tanıtım Günleri…

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Azerbaycan ziyareti çerçevesinde organize edilen Tanıtım Günleri oldukça ses getirmiş ve amaca ulaşmıştır. Artık kısa ve orta vadeli hedefler koyarak bunlar gerçekleştirilmeye çalışılmalıdır.

Azerbaycan’a giden KKTC heyetinde KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Eşi Sibel Tatar’ın yanı sıra, Başbakan Ünal Üstel ve Eşi Zerin Üstel, Başbakan Yardımcısı Fikri Ataoğlu, üst düzey bürokratlar, Ticaret Odası, Sanayi Odası, KITOB, KITSAB, GİKAD, İŞAD, Üniversite temsilcileri, Kültür Dairesi müdürü ve yetkilileri, folklorcular yer aldı.

Tanıtım Günleri etkinliğinde Kıbrıs Türk Kültürünü Tanıtmaya yönelik çok yönlü etkinlikler gerçekleştirilmiştir.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Azerbaycan ziyareti birçok ilke vesile olmuştur.

KKTC heyeti, Bakü’de Azerbaycan’lı yetkililer tarafından üst düzeyde karşılanmıştır. Azerbaycan’lı bakan, bakan yardımcıları, milletvekilleri, basın mensupları ve sivil toplum örgütü başkanları düzenlenen etkinliklere katılım göstermişlerdir. Azerbaycanlı kültür ve iş insanları ile KKTC temsilcilerimiz bir araya gelerek çok önemli temaslarda bulunmuşlardır.

Tarihi Görüşme…

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Azerbaycan ziyaretinde yaptığı birçok konuşmada vurguladığı üzere KKTC Türk Dünyasının Doğu Akdeniz’de Mavi Vatandaki temsilcisidir…

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in görüşmesi Zgluba Konutunda gerçekleşmiştir. Zagluba Konutu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ilham Aliyev’in resmi kabullerini gerçekleştirdiği yerdir…

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında gerçekleşen görüşme milat niteliğindedir. Önümüzdeki süreçte bu görüşmenin yansımaları çok yönlü olarak adım adım görülecektir…

Kıbrıs Türk Tanıtım Günleri Gala Yemeği’ne Azerbaycan kültür insanları, siyasileri, iş insanları ve medya mensupları oldukça yoğun ilgi göstermiştir. Gala yemeğin Azerbaycan Milli Meclisi’nden yaklaşık 50’nin üzerinde milletvekili geldiğini rahatlıkla gözlemledim. Azerbaycan Halkı, KKTC Cumhurbaşkanı’nın ülkelerinde görmekten büyük mutluluk duyduklarını gözlemledim.

Sonuç olarak, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın Azerbaycan ziyareti bir milat olmuş ve birçok ilkin yaşanmasına vesile olmuştur. Söz konusu ziyarette KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev arasında tarihi bir görüşme gerçekleşmiştir. Söz konusu görüşmenin yansımalarını önümüzdeki süreçte hep birlikte görerek yaşayacağız…

GOKHAN.jpg (64 KB)

Gökhan Güler, Şimali Kipr Türk Respublikasının (ŞKTC) Prezident Administrasiyasının əməkdaşı, "Kıbrıs" qəzetinin köşə yazarı

Bizim partnyorlarımız

XƏBƏR LENTİ

BÜTÜN XƏBƏRLƏR