İnsanlara hürriyət, millətlərə istiqlal!

Şimali Kiprdən yeni xəbərlər (26 iyun)

591 26.06.2013 12:48 Yavru Vatanın səsi A A

GLOBAL TAEKWANDO FEDERASYONU’NUN KKTC TEMASLARI

 Bu yılki uluslararası resmi turnuvasını ülkemizde gerçekleştirecek Global Taekwando Federasyonu’nun Başkanı Linda Park çeşitli temaslarda bulunmak üzere ülkemize geldi. Temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Hasan Bozer ve Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Asım İdris tarafından kabul edildi.
 Eroğlu, KKTC’de uluslararası bir spor organizasyonu düzenlenmesini sağlayan Global Taekwando Federasyonu Başkanı Linda Park’a ve tüm ülkelerden gelen delege başkanlarına teşekkür etti.Ülkeye spor alanında ambargo uygulandığına işaret eden Eroğlu, uluslararası taekwando turnuvasının KKTC’de yapılmasının mutluluk verici olduğunu ifade etti.
 Global Taekwando Federasyonu Başkanı Linda Park, ülkede taekwondo sporunun gelişmesine katkı sağlamaktan memnun olduklarını anlattı.
 Spor alanında ambargo uygulanmamasının yanlış olduğunu dile getiren Park, “Sporun her ülke için önemli olduğunu biliyoruz. Bu tür kısıtlamaların asla getirilmemesini umuyoruz” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer, kabulde yaptığı konuşmada, siyasi sorunların, siyasi arenada tartışılması gerektiğini söyleyerek, spora politika bulaştırılmasının doğru olmadığını kaydetti. Bozer, “Spor gibi bir konuda çirkin propaganda yapanları kınıyorum” dedi.
 KKTC’ye gelirken çeşitli engellemelerle karşılaştıklarını belirten Park, buna rağmen kararlarından vazgeçmeyerek, ülkeye geldiklerini kaydetti.
 Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Asım İdris ise ülke sporcularının uluslararası alanda temsiliyet konusunda önünün kapalı olduğunu söyleyerek, spor alanında siyasi ambargolar uygulanmaması gerektiğini belirtti.
 Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı İdris, ülke sporcularının sıkıntıları bulunduğuna işaret ederek, uluslararası alanda temsiliyet konusunda gençlerin önünün kapalı olduğunu söyledi. Sporun, insanı bir olay olduğunu belirten İdris, spor alanında siyasi ambargolar uygulanmaması gerektiğini kaydetti. İdris, komşu ülkelerin ve diğer ülkelerin ambargoları kader gibi algılamamasını ve Kıbrıslı Türk sporculara yardım etmelerini istedi.
 Global Taekwando Federasyonu’nun adada gerçekleştireceği etkinliğin ciddi bir adım olduğunu belirten İdris, bundan dolayı hem federasyona, hem de misafirlere teşekkür ettiGlobal Taekwondo Federasyonu Başkanı Linda Park da konuşmasında, Global Taekwando Federasyonu’nun siyasi bir organizasyon olmadığını belirterek, ambargolara aldırış etmediklerini ve KKTC Taekwando Federasyonu’na destek vermeye geldiklerini söyledi.
 
AİHM TAŞKENT-TERAZİ-TATLISU KATLİAMI DAVASI HAKKINDA RUM HÜKÜMETİ’NDEN SAVUNMA İSTEDİ
 
Avrupa İnsan Hakları Komitesi (AİHM), Taşkent-Terazi-Tatlısu katliamı davası hakkında Rum Hükümeti’nden 3 Temmuz tarihine kadar savunma istedi.
 Taşkent Kayıp Yakınları Komitesi, 15 Ağustos 1974 tarihinde iki otobüse bindirilerek götürülen ve kurşuna dizilen Taşkent-Terazi-Tatlısu şehitlerinin yakınları olarak AİHM’e yaptıkları başvuru neticesinde, AİHM’in 3 Temmuz tarihine kadar Rum Hükümeti’nden savunma istemesinin “önemli bir gelişme olduğunu” duyurdu.
 Açıklamada, 18 Mayıs 2011 tarihinde Rum Yüksek Mahkemesi tarafından karara bağlanan Taşkent-Terazi-Tatlısu katliamı davasının AİHM sürecinin, son kararın alındığı tarihten itibaren altı aylık zaman aşımı süresi bitmeden, 2 Kasım 2011 tarihinde Strazburg’a gönderilmesiyle başlatıldığı anımsatıldı.
 Toplam 247 kayıp yakını olarak yapılan başvuruda, Rum Yönetimi’nin olaylara ilişkin etkin soruşturma yapmadığının belirtildiği ifade edilen komite açıklamasında, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkını koruyan 2. maddesinin ve adil yargılanma hakkını güvence altına alan 6. maddesinin ihlal edildiği ileri sürüldü. Davada ayrıca Rum tarafının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin diğer maddelerini de ihlal ettiği belirtildi.
 Açıklamada, AİHM’in Rum Hükümeti’ne 23 Mayıs 2013 tarihinde savunmasıyla ilişkili mektubun gönderildiği kaydedildi.
 AİHM’in, mektubunda Rum idaresinden 3 Temmuz 2013 tarihine kadar savunma istediği ve özellikle kayıplarla ilgili soruşturma açılıp açılmadığı, açıldıysa hangi adımların atıldığı, alınan DNA örnekleri ile ilgili hangi işlemelerin yapıldığı, bu örnekleri geri alma veya imha edilmesini talep etme olanağının bulunup bulunmadığı yolundaki soruları gönderdiğini kaydeden Komite, Rum Hükümeti’nin savunmasını 3 Temmuz 2013 tarihine kadar tamamlamasını istedi.
 Açıklamada, özellikle kan örneklerinin bugüne kadar sorgusuz sualsiz halen Rum Yönetimi’nin elinde olmasının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin ilgili maddeleri başta olmak üzere Avrupa Konseyi’nin bu konudaki hukuki düzenlemelerine de aykırı olduğu kaydedildi.
 

KAYIP ŞAHISLAR KOMİTESİ: “2013’TE REKOR SAYIYA ULAŞTIK”

Kayıp Şahıslar Komitesi (CMP)’nin üç üyesi Ledra Palas ara bölgede basın toplantısı düzenleyerek, komitenin çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi.
 Komitenin Türk üyesi Gülden Plümer Küçük basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2006 yılından bu yana 983 kayıp şahsa ulaşıldığını, bunların 338’inin Rum, 71’inin Türk olmak üzere 409’unun kimlik tespitinin yapıldığını ve ailelerine teslim edildiğini söyledi. Küçük, bu rakamın da toplam 2 bin olan kayıp sayısının yüzde 20.4’üne denk geldiğini belirtti.
 Küçük, 2013’ün ilk 6 ayında komite için rekor sayılabilecek 72 kişinin kalıntılarına ulaşıldığını ve bunun da laboratuvarın büyültülmesi ve yeni personel alımıyla mümkün olduğunu söyledi.
 Komitenin 3. üyesi Paul-Henri Arni de listelenen 2 bin kayıp şahsın yüzde 49’luk bölümünün bulunduğunu yineledi ve laboratuar personelin bu yıl 6 yeni bilim adamı, 9 arkeolog, 2 genetikçi ve 1 koordinatörün daha eklendiğini kaydetti.
 Daha geniş bir laboratuarın, daha çok sonuç almak anlamına geleceğini kaydeden Arni, daha fazla kaynağa ihtiyaç olduğunu ve 2013’ün kayıpların bulunması açısından bugüne kadar gelmiş geçmiş en iyi yıl olabileceğini ifade etti.
 Yıllık 2.2 ya da 2.5 Milyon Euro’luk bir bütçeyle çalışmaların sürdürüldüğünü kaydeden Arni, 300 bin dolarlık bir miktara daha ihtiyaç olduğunu ve bunun karmaşık kazılar ve kemik örneklemeleri için gerekli olduğunu söyledi.
 Arni, Avrupa Birliği’nin söz konusu finansmanın yüzde 90’ını karşıladığına işaret ederek, adanın her iki tarafından gelen yardımlara da teşekkür etti.


 YDÜ HASTANESİ’NE ALTIN ÖDÜL
 
Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi’ne, İtalya’da “altın ödül” verildi.
 YDÜ Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi’nden verilen bilgiye göre, YDÜ Hastanesi’ne ödül İtalya’nın Başkenti Roma’da verildi.
 Açılış seremonisinde konuşan Günsel, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti hakkında bilgi verdi.Törenin ardından Günsel, Roma’da düzenlenen basın toplantısında Altın Ödül’ün önemini vurguladı.
 Toplantıda konuşan Günsel, YDÜ Hastanesi’nin, Kuzey Kıbrıs topraklarında yükselen, Yakın Doğu Üniversitesi’nin hayat verdiği bir meyve ve insanlığa yönelik hedeflerinin bir ürünü olarak hayat bulduğunu söyledi.
 “Altın Ödülü ülkem KKTC adına alıyorum” diyen İrfan S. Günsel YDÜ Hastanesi’ne iki ay önce Frankfurt’ta Avrupa Uluslararası En İyiler Töreni’nde yine Altın Ödül verildiğini anımsatarak, dünya başkentlerinde KKTC’ye verilen ödüllerin KKTC’nin dünyadaki farkındalığını arttırdığına inanç belirtti.

 GİRNE ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI ARGO PROGRAMINDA YER ALIYOR
 
Hükümetlerarası Oşinografi Komisyonu (IOC of UNESCO) ve Dünya Meteoroloji Organizasyonu (WMO) tarafından önerilip desteklenmekte olan Argo programı kapsamında yürütülen çalışmaların Akdeniz kısmında, Girne Üniversitesi de yer alıyor.
 Girne Üniversitesi'nden yapılan açıklamaya göre, Argo sistemi, derinlik ayarlı bir tür yüzer şamandıra olup, denizden sürekli veri toplama kapasitesine sahip. Akdeniz’de, DEKOSİM çerçevesinde Orta Doğu Teknik Üniversitesi Erdemli Deniz Bilimleri tarafından gerçekleştirilmesi öngörülen programda, denize bırakılacak cihazlardan bir Argo’yu Girne Üniversitesi öngörülen konumda denize yerleştirmeyi yerine getirecek. Argo cihazı, önümüzdeki Temmuz ayının son haftasında Girne Üniversitesi ve kardeş Yakın Doğu Üniversitesinin ortak kullanımında olan araştırma ve uygulama gemisi R/V Teal vasıtasıyla, Türkiye-KKTC arasındaki Kilikya Baseninde denize bırakılacak.
 Argo cihazının Girne kıyılarından yaklaşık 15 deniz mili açıkta ve 250 metre derinliğe bırakılması planlanmakta. Bu operasyon sonunda Argo Girne Üniversitesi tarafından izlenecek ve Argo programı verilerinden yararlanabilecek.
 
GAÜ’DE TIP FAKÜLTESİ AÇILIYOR

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Başkanlık Ofisi, Senato kararıyla tıp fakültesi kurma süreci başlatıldığını açıkladı.
 Yapılan açıklamada, Kıbrıs Türk toplumuna yönelik kaliteli ve uluslararası standartlarda sağlık hizmeti verme hedefi ile ortaya konan projelerin devam ettiği belirtilerek, bu kapsamda GAÜ Senatosu’nun, “Kuzey Kıbrıs’ın tıp eğitiminde uluslararası bir çekim merkezi olması” yönünde karar aldığı bildirildi.
 GAÜ Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar da konuyla ilgili yaptığı açıklamasında, bundan bir süre önce Bilim Üniversitesi ve Florence Nightingale Hastanesi ile sağlık alanında işbirliği protokolü imzalayan GAÜ’nün, tıp fakültesi açma kararının tıp eğitiminde yeni dönemi başlatacağını kaydetti.
 “Sağlık Kompleksi” ve “Tıp Merkezi” projeleriyle sağlık bilimleri ve tıp eğitiminde Kuzey Kıbrıs’ın uluslararası çekim merkezi olacağına ifade eden Akpınar, kararın, sağlık alanında ülkede var olan çok önemli bir ihtiyacı toplumsal fayda ve topluma hizmet ilkeleri çerçevesinde karşılamak için GAÜ Senatosu tarafından alındığını söyledi.
 Kararın ülke ihtiyaçlarına rasyonel, bilimsel, hümanist ve toplumsal fayda ilkesi çerçevesinde cevap verecek yeni bir dönemi başlatacağını ifade eden Akpınar, kararla Kuzey Kıbrıs’ta sağlık uygulamaları ve eğitiminde dünya standartlarının inşa edileceğini dile getirdi.
 

Bizim partnyorlarımız

XƏBƏR LENTİ

BÜTÜN XƏBƏRLƏR