İnsanlara hürriyət, millətlərə istiqlal!

Şimali Kipr xəbərləri - (29 iyul)

401 29.07.2013 15:26 Yavru Vatanın səsi A A
CUMHURBAŞKANI ÖZEL TEMSİLCİSİ ERTUĞ: "İSLAM ÜLKELERİ VE TÜRK CUMHURİYETLERİ BİZİ TANIRSA REDDETMEYİZ, BU ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM OLUR"

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nun Özel Temsilcisi Osman Ertuğ, İslam ülkeleri ve Türk Cumhuriyetlerinin KKTC'nin bağımsızlığını tanımalarının çok önemli bir adım olacağını söyledi.
AA'ye konuşan Ertuğ, 3 ay içinde başlaması planlanan Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm müzakerelerinin öncekiler gibi sonuçsuz kalmaması gerektiğini belirtti.
Osman Ertuğ, "Sadece masaya gelmek meseleyi çözmüyor. Bu nedenle Kıbrıs Türk tarafı olarak müzakereler için bir yol haritası çizilmesi gerektiğini ısrarla söylüyoruz. Bu yol haritasında müzakerelerin kaldığı yerden devam etmesi, takvim belirlenmesi, al-ver müzakerelerinin yapılması ve bu sürecin ilerlemiş noktasında garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin de katılımıyla görüşmelerin 5'li formata dönüştürülmesi ve sonuçlandırılması gerekiyor" dedi.
Kıbrıs'ta çözümsüzlükten en çok zararı Türk tarafının gördüğünü, ambargolar ve izolasyonlar altında mağdur edildiklerini kaydeden Ertuğ, AB yetkilileriyle yaptıkları görüşmelerde "izolasyonlar bir insanlık ayıbı" sözünü sıkça duyduklarını fakat devamında somut adımlar göremediklerini anlattı. Büyükelçi Ertuğ, AB'nin Rum tarafını gerçekten çözüme teşvik etmek istiyorsa 2004 yılında aldığı KKTC'ye izolasyonları kaldırma kararını uygulamaya koyması gerektiğini vurguladı.
Ertuğ, "AB'den bize uzanan bir el var ama yetersiz, çok daha fazlası yapılmalı. AB'ye 'gidin kendi üyeniz olan Rum tarafına baskı uygulayın, cezalandırın' demiyoruz. 'Onları çözüme teşvik edin' diyoruz ama biliyoruz ki bunu yapmazlar. Üye aldıktan sonra Rumlar'a yapacakları baskı netice vermeyecektir. AB bundan ziyade bizimle ilişkilerini nasıl daha ileriye götürebilir, bu mesajı veriyoruz" dedi.
Ertuğ, AB'nin bir değerler birliği olduğu iddiasına rağmen menfaatleriyle çeliştiğinde kendi değerlerine sadık kalmadığını, Kıbrıslı Türklere "çifte standart" uyguladığını ve Mısır örneğinde görüldüğü gibi çıkarlarıyla çelişince "darbeye darbe diyemediğini" anlattı.
"RUMLAR SORUNU KARMAŞIKLAŞTIRIYOR"
Rum kesiminin ise AB üyesi olmasına rağmen hiçbir ilkesinin olmadığını belirten Ertuğ, Rumlar'ın Rusya ve Fransa'yla üs pazarlığına ve İsrail'le askeri işbirliğine girerek sorunu daha da karmaşık hale getirdiğini söyledi. Osman Ertuğ, "Bu küçük ada üzerinde aktörler ne kadar çoğalırsa çözüm o kadar zorlaşır" tespitinde bulundu.
Rum yönetiminin müzakerelere hazırlıksız ve isteksiz olmasını örtmek için Maraş konusunu gündeme getirdiğini ve muhatabı Türkiye'ymiş gibi davranarak KKTC'yi marjinalleştirmeye çalıştığını kaydeden Ertuğ, bu dönemde Rum tarafında, 1960 anayasasına göre resmi lisanlardan biri olan Türkçe'nin yasaklanmasının çok menfi bir işaret olduğunu dile getirdi.
Büyükelçi Ertuğ, "Kimsenin bu konuda 5 yıl, 10 yıl daha müzakere etmeye takati yoktur. Masada yeterince zaman harcadık, artık sonuç almak istiyoruz. Karşı taraf oyalamak isterse o zaman kendilerini bu oyunda yanlız bulacaklardır" şeklinde konuştu.
Osman Ertuğ, "Rum tarafı çözüme ilgi duymuyorsa, egemenliği paylaşmak istemiyorsa 'o zaman gelin iki devletli çözümü tartışalım' demiş oluyor" yorumunda bulundu.
"TANINMA BİR HAKTIR"
Parçası oldukları Türk ve İslam dünyasından daha fazla destek beklediklerini kaydeden Ertuğ, "Bizi tanırlarsa reddetmeyiz, çok önemli bir adım olur. Kapsamlı çözüm müzakereleri yürüttüğümüz için (tanınma konusunda) yoğun bir kampanya içine girmedik. Bu yönde bir kampanya başlatmanın karşı tarafça istismar edileceğini biliyoruz ama bu durum sürüp gidemez. Bizim tanınmamız bir haktır, her ülke tanınmayı ister. 1983'te ismimizi koyduk, tabii ki tanınma istiyoruz" dedi.
Ertuğ, Rum tarafının müzakerelerde zamana oynamaya devam etmesi halinde tavır değişikliğine giderek ''KKTC'nin uluslararası camia içinde hakettiği yeri alması için her türlü çabayı göstereceklerini" vurguladı.
 
MİLLETVEKİLLİĞİ ERKEN GENEL SEÇİMLERİ YAPILDI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde dün yapılan Milletvekilliği Erken Genel Seçimi kesin olmayan resmi sonuçları açıklandı. Yüksek Seçim Kurulu, partilerin oy oranlarını ve çıkaracağı milletvekili sayılarını açıklarken, kazanan milletvekillerinin isimlerinin belirlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.
Büyük bir olgunluk içerisinde yapılan seçimin sonuçlarına göre, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) 21, Ulusal Birlik Partisi (UBP) 14, Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) 12, Toplumcu Demokrasi partisi (TDP) ise 3 milletvekili ile Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilme hakkını elde etti.
CTP-BG, yüzde 38.37 oy oranı ile 21 milletvekili çıkararak seçimi birinci sırada tamamlayan parti oldu.
172 bin 803 seçmenin oy hakkı bulunduğu seçimde, sandığa 120 bin 287 kişi gitti. Buna göre seçime katılım oranı % 69.61oldu.
OY ORANLARI VE MİLLETVEKİLİ SAYILARI
Seçim pusulasına göre partilerin ülke genelinde aldıkları oy oranı ve milletvekili sayıları şu şekilde belirlendi:
CTP-BG % 38.37, 21 milletvekili..
DP-UG %23.11, 12 milletvekili..
BKP TVG % 3.21..
TDP %7.43, 3 milletvekili
UBP %27.30,14 milletvekili

 
BAŞBAKAN SİBER VE CTP-BG GENEL BAŞKANI YORGANCIOĞLU, SEÇİM SONUÇLARINI DEĞERLENDİRDİ

Başbakan Sibel Siber, erken genel seçimde halka yakışan demokratik bir sonuç çıktığını söyledi. Siber, tüm halka ülkeye yakışır bir süreç yaşanmasından dolayı teşekkür etti.
Siber, “Amacımız hükümetin, herkesin hükümeti olmasıdır” diyen Siber, her bireyin kendini mutlu hissedeceği, şeffaf, açık bir hükümet modeliyle yola devam edileceğini ifade etti.
Siber, erken genel seçim sonuçlarını takip ettiği Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP-BG) genel merkezinde, sonuçların açıklanmasının ardından kısa bir açıklama yaptı.
YORGANCIOĞLU
Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, seçim sonuçlarında halkın eski hükümet Ulusal Birlik Partisi’nin uygulamalarını kabul etmediğini açık bir şekilde ortaya koyduğunu söyledi.
Yorgancıoğlu, koalisyon ihtimali için net sonuçlar ve karmaların ortaya çıkmasını beklemenin gerektiğini söyledi.
Yorgancıoğlu, parti merkez binasında basına yaptığı açıklamada, gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Yorgancıoğlu, seçimlere katılım oranı konusunda yaptığı değerlendirmede, Yüksek Seçim Kurulu’nun katılımı yüzde 70 üzeri olarak açıkladığını, bu oranın iyi bir oran olduğunu belirtti. Yorgancıoğlu, yaz ayı ve tatil dönemi olmasından dolayı bu rakamın iyi olduğunu düşündüğünü kaydetti.
 

“ERDOĞAN ASKERLERİ ÇEKECEĞİNDEN BİLE SÖZ ETTİ, ANCAK HRİSTOFYAS NİYETİNİ TEST ETMEKTEN KORKTU”

Rum Yönetimi Başkanı NikosAnastasiadis’in danışmanlığı görevine getirilen Rum Gazeteci-Yazar MakariosDrusiotis Rum Yönetimi eski Başkanı DimitrisHristofyas’ın 2010’da eline fırsat geçmesine karşın TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ı test etmekten korktuğunu söyledi.
SimeriniDrusiotis’le yaptığı geniş söyleşiyi okurlarına “MakariosDrusiotis: Çalışmak İçin Başkanlıktayım ve Faydalı Olmak İstiyorum... Yerleşmeye Gitmedim” başlığıyla okurlarına aktardı.
TC Başbakanı ile 2010’da görüşen Kıbrıslı Rum gazeteciler arasında bulunan Drusiotis Erdoğan’ın o zaman ilk kez Kıbrıslı Rum gazetecilerle görüştüğünü ve sorularını yanıtladığını belirterek şunları söyledi:
“Erdoğan o zaman bir açılım, Kıbrıslı Rumlara bir dostluk atağında bulundu ve çözüm iradesi belirterek Kıbrıs’taki bütün askerleri çekebileceğinden bile söz etti. Bizim liderliğin yapması gereken en azından Erdoğan’ın niyetini test etmekti ancak Hristofyas korktu. Biz o zamanlar onula görüştüğümüz için güya propagandasına alet olduğumuz saldırılarına uğradık.”

 

Bizim partnyorlarımız

XƏBƏR LENTİ

BÜTÜN XƏBƏRLƏR