İnsanlara hürriyət, millətlərə istiqlal!

Şimali Kipr xəbərləri (23 iyul)

385 23.07.2013 17:41 Yavru Vatanın səsi A A
CUMHURBAŞKANI EROĞLU, BARROSO VE FÜLE’YLE GÖRÜŞMEK ÜZERE BU AKŞAM BRÜKSEL’E GİDİYOR
 
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve Genişlemeden Sorumlu Üye Stephan Füle ile görüşmek üzere yarın akşam Brüksel’e gidiyor.
 Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu’nun açıklamasına göre, Cumhurbaşkanı Eroğlu Brüksel’e gitmek üzere bu akşam saat 19.00’da Ercan Havalimanı’ndan ayrılacak.
 Eroğlu, Çarşamba günü KKTC saatiyle 15.00’te Barroso ve Füle ile bir araya gelecek.
 Brüksel ziyaretinde Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Hasan Güngör ve Cumhurbaşkanı Özel Temsilcisi Osman Ertuğ’un da eşlik edeceği Cumhurbaşkanı Eroğlu, 25 Temmuz Perşembe sabahı KKTC’ye dönecek.

 

DIŞİŞLERİ BAKANI ERK: “OLAYIN RUM YÖNETİMİ VE BASINI TARAFINDAN ELE ALINMA ŞEKLİ ÜZÜCÜ”
 
Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, Kalecik köyü açıklarında 16 Temmuz tarihinde AKSA Elektrik Santrali’ne gemiden petrol boşaltımı sırasında boru hattında meydana gelen arıza sonucu tonlarca petrolün denize sızması neticesinde yaşanan çevre felaketi ve sonrasında ortaya çıkan durumun Rum Yönetimi ve basını tarafından ele alınma şeklinin üzücü olduğunu belirtti.
 Rum Yönetimi’nin bu konu ile ilgili izlemiş olduğu tutumun, ilerde iki taraf arasında işbirliği yapılmasına yardımcı olacak ve buna zemin hazırlayacak bir tutum olmadığını vurgulayan Dışişleri Bakanı Erk, “Beklentimiz, Kıbrıs konusuyla ilgili tüm tarafların bu gibi hassas konular karşısında duyarlı ve yapıcı bir yaklaşım sergilemeleridir” dedi.
 Kutlay Erk yaptığı yazılı açıklamada, Erk, “Rum basınında petrol sızıntısının başlamasını müteakip Birleşmiş Milletler aracılığıyla Güney Kıbrıs’tan malzeme satın alınması ile ilgili çıkan haberler saptırılmakla birlikte, böylesi üzücü bir çevre felaketine karşı gösterilmesi gereken duyarlılıktan uzak niteliktedir” dedi.
 Bu haberler karşısında, hükümetin olay ile ilgili izlediği tutumunun ilgili tüm taraflarca bilinmesi gerektiğini ifade eden Erk şöyle devam etti:
 “Hükümetimiz tarafından, bölgedeki petrol sızıntısı ortaya çıktığı andan itibaren öncelikle bir çevre felaketinin yaşanmasının önlenmesi için gerekli tüm çalışmalar başlatılmış ve bu çerçevede ihtiyaç duyulan malzemelerin Rum tarafında mevcudiyetine ilişkin bir ön araştırma yapılması amacıyla Birleşmiş Milletler aracılığıyla bir girişimde bulunulmuştur. Ardından, bu malzemenin tarafımıza satışı yönünde Rum kesimi tarafından bir eğilim olup olmadığının araştırılmasını istenmiştir. 2011 yılının Temmuz ayında Rum kesimindeki deniz üssünde meydana gelen patlamanın ardından elektriksiz kalan Güney’e Kıbrıs Türk Ticaret Odası aracılığı ile Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu tarafından elektrik verilmesi konusunda olduğu gibi yine aynı şekilde Kuzey ve Güney arasında bir yardımlaşma olabileceği düşüncesiyle Kıbrıs Türk Ticaret Odası aracılığıyla gerekli malzemeyi Güney’den satın almak istediğimizi ifade ettik. Hükümetimizin öncelikli hedefi hem Türkiye’den gelecek olan malzeme ve destek hem de Güney’den satın alınacak olan petrol emici teçhizat ve gereç sayesinde petrol sızıntısının çevreye yayılmasını engellemek olmuştur.
 Yaşanan süreçte Güney Kıbrıs’ta ve diğer çevrelerde yer alan spekülatif haberler tarafımızdan üzüntüyle karşılanmıştır. Ancak Kıbrıs Türk tarafı konuyu geçmişte elektrik olayında olduğu gibi başından itibaren çevreye olan duyarlılık çerçevesinde, gerekli hassasiyeti göstermek suretiyle ele almış, hiçbir şekilde konuyu siyasi açıdan değerlendirmemiştir. Bu gibi hassas konuların bazı kesimler tarafından politize edilmesi yaşanan çevre sorunlarını çözmeye hiçbir şekilde katkı sağlamayacaktır” ifadelerini kullandı.

 

ERTUĞ MAVROYANNİS’E İYİ DİLEKLERİNİ SUNDU
 
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Osman Ertuğ, Rum Lider NikosAnastasiadis’in Özel Temsilcisi AndreasMavroyannis’i telefonla arayarak tebrik etti.
 Elde edilen bilgilere göre, iki özel temsilci arasında saat 15.00 sularında gerçekleşen telefon görüşmesi, açık ve samimi bir ortamda gerçekleşti.
 Özel temsilciler, başlanması beklenen görüşmeler sürecinde nasıl ilerleme kaydedileceği ve en erken zamanda nasıl bir çözüme ulaşılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulundu.
 Ertuğ’un, ayrıca telefon görüşmesi vesileyle Mavroyannis’e en iyi dileklerini ilettiği öğrenildi.

 

“FINANCIAL TIMES”IN KKTC İFADESİNİ KULLANMASI RUMLARIN TEPKİSİNİ ÇEKTİ
 
İngiliz “Financial Times” gazetesinin, 19 Temmuz tarihinde yayımladığı seyahat makalesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ifadesini kullanması, Rumların tepkisini çekti.
 Simerini gazetesi “Financial Times’ın Kışkırtıcı Yazısı” başlığıyla verdiği haberinde, Financial Times gazetesinin, seyahat makalesinde “işgal altındaki Kıbrıs”ı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olarak tasvir ederek, “kışkırtıcı bir yazı” yayımladığını ileri sürdü.
 Makale yazarının, Ercan Havaalanı için “Timbu” ifadesinin kullanılmamasını eleştiren makaleyi ayrıntılı bir şekilde aktaran gazete, makalenin, 20 Temmuz tarihinden bir gün önce yayımlanmasına dikkat çekti.


Bizim partnyorlarımız

XƏBƏR LENTİ

BÜTÜN XƏBƏRLƏR