İnsanlara hürriyət, millətlərə istiqlal!

Şimali Kipr xəbərləri (19 iyul)

512 19.07.2013 15:11 Yavru Vatanın səsi A A
EROĞLU:  “BM İKİ TOPLUM LİDERİNİ MÜZAKERECİ OLARAK TANIYOR”

 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Birleşmiş Milletler’in (BM) iki toplum liderini müzakereci olarak tanıdığını, müzakerelerin toplum liderleri tarafından yürütüldüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaklarına katılmak üzere yurtdışından gelen Türk ve yabancı gazetecileri dün kabul ederek Kıbrıs konusunda bilgilendirdi.
 Konuk gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, bir soruya karşılık Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in yeni bir görüşmeci atamasını değerlendirirken, Birleşmiş Milletler’in (BM) iki toplum liderini müzakereci olarak tanıdığını, müzakerelerin toplum liderleri tarafından yürütüldüğünü ve olası anlaşma metninin referanduma yine toplum liderleri tarafından götürüleceğini söyledi.
 20 Temmuz Barış Harekâtı’nın Kıbrıslı Türkler için tarihi ve hayati öneme sahip olduğunu anlatan Eroğlu, harekâtın 15 Temmuz 1974’teki Yunan darbesi ile Türkleri tamamen yok etmeyi amaçlayan Akritas Planı’nın bir sonucu olduğunu söyledi.
 Eroğlu, Yunan darbesinin ardından İngiltere’ye giden Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit’in İngiltere’ye ortak müdahale teklifinin reddedildiğini ve bunun ardından Türkiye’nin Adaya tek taraflı müdahalede bulunduğunu kaydetti.
 Türkiye’nin müdahalesinin Kıbrıs’ın her iki tarafındaki halkları toplu mezarlara girmekten kurtardığını anlatan Eroğlu, Makarios’un “Ülkem Yunanistan tarafından işgal edilmiştir... Her iki halkın da hayati tehlikesi vardır” sözlerini de hatırlattı.

DIŞİŞLERİ BAKANI ERK: “MARAŞ BÜTÜNLÜKLÜ ÇÖZÜMÜN PARÇASI”

 

Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, Bayrak Radyosu’nda yayınlanan öğle haber bültenine telefonla katılarak açıklamalarda bulundu. Bakan Erk, son günlerde gündemde olan Maraş konusunu değerlendirerek, Maraş’ın bütünlüklü çözümün bir parçası olduğunu yineledi.
 Erk,  “Maraş iade edildiğinde Kıbrıs sorununu çözmüyorsunuz. Sorun daha ordadır.  Maraş’ı iade etmek bir başka görüşme sürecidir ve zaman kaybıdır” diye konuştu.
 Dışişleri Bakanı, Kıbrıs konusunun güç paylaşımı sorunu olduğunu ve adanın federal bir çatı altında nasıl yönetileceğinin belirlenmesi sorunu olduğunu vurgulayarak, “ilk önce güç paylaşımını çözmek lazım. Bununla beraber diğer sorunlar da çözülür” dedi.
 Türk-Yunan Dışişleri Bakanlarının Ankara’da yarın yapacakları görüşmeye de değinen Erk, görüşmenin sonbaharda başlayacak müzakere sürecine ivme katmasını ve Rum tarafını cesaretlendirmesini diledi.
 Türk tarafının görüşmeye hazır olduğunu ancak Rum tarafının buna hazır olmadığını ifade eden Erk, sonbaharda görüşmelerin sonuç alıcı şekilde başlatılması temennisini dile getirdi.

 
YEKTAOĞLU: “MÜNHASIR EKONOMİK BÖLGE SORUNLARI BİRLEŞMİŞ MİLLETLER DENİZ HUKUKU SÖZLEŞMESİNİN HAKKANİYET İLKELERİ TEMEL ALINARAK ÇÖZÜLMELİ”
 
Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Mustafa Yektaoğlu, münhasır ekonomik bölge sorunlarının çözümünde, Birleşmiş Milletler (BM) Deniz Hukuku Sözleşmesi’nin hakkaniyet ilkelerinin temel alınması gerektiğini söyledi.
 Yektaoğlu, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlama etkinlikleri kapsamında ülkeye davet edilen yabancı siyasetçi ve gazetecileri bilgilendirmek amacıyla Gönyeli Belediyesi Konferans Salonu’nda “Petrol arama çalışmalarının müzakere sürecine ve bölgeye etkisi” konulu brifing verdi.
 Konuşmasında Kıbrıs Sorunu’yla ilgili bilgi veren Yektaoğlu, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY) 1963’ten beri tüm uluslararası anlaşmaları tek taraflı şekilde yaptığını dile getirdi.
 Bunun toplumsal görüşmelere zarar verdiğini kaydeden Yektaoğlu, petrol–gaz arama ve münhasır ekonomik bölge konularında yapılan tek taraflı anlaşmaları örnek verdi.
 Yektaoğlu, uluslararası anlaşmaların Kıbrıs’ta yaşayan iki halkın barış ve işbirliğini güçlendirecek şekilde ele alınması gerektiğini vurgulayarak, “Vizyonumuz Doğu Akdeniz’de barış içinde işbirliğidir” dedi.
 “Önümüzdeki 5–6 yıl içerisinde Kıbrıs’ta çıkarılacak petrol ve gaz kaynakları ve gelirleri bugünden Kıbrıs sorununu hızla bir çözüme teşvik etmeli, enerji siyasetleri savaşa değil, barışa katkı koymalıdır” diye konuşan Yektaoğlu, Kıbrıs’taki iki halkın adanın doğal kaynaklarındaki her olumlu gelişmeden ortak şekilde faydalanması gerektiğini dile getirdi.

BEŞİR ATALAY VE CEMİL ÇİÇEK 20 TEMMUZ KUTLAMALARINA KATILMAK ÜZERE KKTC’YE GELECEK

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamalarına katılmak üzere Türkiye Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Cemil Çiçek KKTC’ye gelecek.
 Beşir Atalay’ın yarın öğleden sonra; Cemil Çiçek’in ise 20 Temmuz Cumartesi sabahı 08.00’de KKTC’ye gelmesi bekleniyor.
 KUTLAMALAR YARIN BAŞLIYOR
 Kıbrıs Türk halkını özgürlüğe kavuşturan Barış Harekatı’nın 39’uncu yıldönümü kutlamaları, yarın 12.00’de 21 pare top atışı ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun BRT’den yapacağı konuşmayla başlayacak.
 Tüm ilçelerde törenler düzenlenecek ve 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı çerçevesinde çeşitli etkinlikler yapılacak.

ERK’DEN KALECİK DEĞERLENDİRMESİ

 

Dışişleri Bakanı Kutlay Erk, Bayrak Radyosu’nda yayınlanan öğle  haber bültenine telefonla katılarak,  Kalecik’te meydana gelen petrol sızıntısı ve yapılan temizlik çalışmalarını  değerlendirdi. Talihsiz bir olay yaşandığını ifade eden Bakan Erk, Kalecikteki kirliliğin devam ettiğini ve bununla ilgili temizleme çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Kirliliğin tamamen ortadan kaldırılmasının birkaç ay alacağına işaret eden Erk, “En iyisini yapmaya çalışıyoruz” dedi.

AKSA firmasının tedbirsizliğinin cezasını KKTC’nin doğasının çektiğini ifade eden Bakan Erk, “İlgili firmanın enerji üretirken doğayı bu şekilde mahvetmesinin affedilemeyeceğini kaydetti.

Dışişleri Bakanı Erk, ilgili firmanın verdiği maddi ve manevi zararın telafisinin mümkün olamayacağını da vurgulayarak “ Benim arzum ceza değil bedel ödemesidir. Bu tabii ki yasalarla olacak. Hukuk bunların muhasebesini kesip cezasını verecek” dedi.

Erk, öncelikli hedefin denizi temizlemek ve doğadaki canlıları kurtarmak olduğunu da vurgulayarak sözlerini “bizim esas kavgamız budur” şeklinde tamamladı.

 

TC ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI, KİRLİLİĞİ YERİNDE İNCELEMEK VE YARDIM ETMEK ÜZERE KKTC'YE UZMAN EKİP GÖNDERDİ
 
TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, KKTC'deki denize petrol sızıntısı nedeniyle oluşan kirliliği yerinde incelemek ve yardım etmek üzere bölgeye uzman ekip gönderdi.
 Bakanlıktan yapılan açıklamada, KKTC'de İskele ilçesinin Kalecik beldesinde AKSA Elektrik Santraline ait gemiden petrol boşaltımı sırasında, borudaki basınçtan kaynaklanan petrol sızıntısı yaşandığı anımsatıldı.
 Kaza sonrasında yerinde inceleme ve değerlendirme yapmak üzere Bakanlık Müsteşar Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar ve ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü yetkilisiyle iki uzman ekibin bölgeye gönderildiği belirtilen açıklamada, bürokratların, kirliliğin giderilmesi yönünde KKTC Başbakanı Sibel Siber ile de görüşecekleri kaydedildi.

AŞIRI SAĞCILAR RUM MECLİSİ’NE GİREBİLİR
 
Güney Kıbrıs’ta seçmenlerin siyasi tercihlerine ilişkin gerçekleştirilen bir anketin sonuçları Güney Kıbrıs’ta siyasi sahnenin “değiştiği” izlenimini verdi.
 Rum Simerini gazetesi: “Siyasi Harita Değişiyor” başlığı altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ta 998 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen anketin sonuçlarının, siyasi arenanın değiştiği sonucunu verdiğini yazdı.
 Gazete, anketin sonuçlarına göre, hükümet partisi DİSİ’nin yüzde 28’lik oranla birinciliğini koruduğunu, AKEL’in ise oy kaybına uğrayarak, yüzde 16 oranıyla ikinci sırada kalmayı sürdürdüğünü yazdı.
 Gazete, anketin sonuçlarının, aşırı sağcı olarak bilinen ELAM’ın ise ilk kez yüzde 2 barajını aştığını ve Rum Meclisi’ne girme ihtimalini ortaya koyduğunu yazdı.

Bizim partnyorlarımız

XƏBƏR LENTİ

BÜTÜN XƏBƏRLƏR