İnsanlara hürriyət, millətlərə istiqlal!

Şimali Kipr xəbərləri - (16 avqust)

866 16.08.2013 20:35 Yavru Vatanın səsi A A
EROĞLU: “ESAS OLAN SAĞLAM, KALICI, YAŞAYABİLİR, HAK VE ADALET ÖLÇÜLERİNİ GÖZETEN BİR ANTLAŞMA YAPILMASIDIR”

Serdarlı’nın Kurtuluşu’nun 39’uncu yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, istenen tüm tavizlerin verilmesi halinde anlaşma yapmanın kolay olduğunu ifade ederek, “Esas olan sağlam, kalıcı, yaşayabilir, hak ve adalet ölçülerini gözeten bir antlaşma yapılmasıdır. Biz böyle bir antlaşamaya varız” dedi.
Kıbrıslı Rumların “akıl ve barış yoluna” gelmeleri halinde bir anlaşmanın mümkün olduğunu dile getiren Eroğlu, “Ne var ki son günlerde giderek yoğunlaşan istemlerine ve attıkları adımlara bakıldığı zaman umutlu olduğumuz söylenemez” dedi.
BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’in üzerinde anlaşmaya varılan konularla ilgili 77 sayfalık bir metin sunduğuna işaret eden Eroğlu, Anastasiadis’in Downer’in sunduğu 77 sayfalık metine de olumlu yanıt vermediğini kaydetti.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu konuşmasının devamında 14 Ağustos 1974’ün Kıbrıs Türk tarihinde çok ayrı bir yeri olduğunu söyledi.
14 Ağustos 1974’te başlayan Kıbrıs Barış Harekatı’nın ikinci aşamasıyla bugünkü sınırların çizildiğine işaret eden Eroğlu, “14 Ağustos’ta başlayan aşamayla üzerinde güvenle yaşadığımız bir toprak parçasına kavuştuk ve kendi kaderimizi tayin hakkımızdan hareketle adım adım ilerleyerek devletimizi kurduk” dedi.
Önce en büyük Türk kantonu olan Serdarlı’nın, ardından Mağusa’nın, Lefke’nin kurtulduğuna işaret eden Eroğlu, “39 yıl sonra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde güven içerisinde yaşıyor, geleceğe yönelik projelerimizi umutla ortaya koyabiliyorsak bunun tek sebebi direnişimiz, özverili mücadelemiz, şehitlerimiz ve Anavatan Türkiye ile birlikte milli davamıza sahip çıkmamızdır” diye konuştu.


CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “GÖRÜŞME MASASINDA ORTAYA KOYDUĞUMUZ TUTUM, YAŞAYABİLİR ÇÖZÜM ÖNGÖRMEKTEDİR, BARIŞÇIDIR, GERÇEKÇİDİR”


Gazimağusa’nın kurtuluşunun 39’unci yıldönümü Zafer Anıtı ve Polat Paşa Bulvarı’nda düzenlenen törenlerle kutlandı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının, kendi kendini yönetmekten, iki bölgelilikten, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçmek gibi bir düşüncesi olmadığını vurgulayarak, “Bize göre bunları istememizin Rum halkına da bir zararı yok” dedi.
Kıbrıs Türk tarafının çözüme ilişkin istemlerinin makul olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Görüşme masasında ortaya koyduğumuz tutum yaşayabilir bir çözümü öngörmektedir, barışçıdır, gerçekçidir” diye konuştu.
Rum tarafına seslenen Cumhurbaşkanı Eroğlu şunları kaydetti:
“Zemin belli, 4 yılda görüşmelerle alınan mesafeler belli. Gelin, anlaşma niyetiyle gelin, gelin bırakıldığı yerden görüşmelere devam edelim. Geliniz, Kıbrıs konusunu bir anlaşmayla noktalayalım. Kıbrıs’ı Doğu Akdeniz’de dünya barışına örnek olacak bir huzur ve refah adası yapalım”
Çağrısının devamında, Kıbrıs Türk halkının da adada Rumlar kadar eşit hakkı olduğunun kabul edilmesi halinde anlaşmanın zor olmayacağını vurgulayan Eroğlu, “Sizin güvenlik haklarınız olduğu kadar bizim de var. Sizin refah istemeniz kadar bizim istememiz de doğaldır, haktır. Geliniz Ekim başında masaya oturalım ve 2014 yılı içinde bir anlaşma imzalayalım” dedi.
Polat Paşa Bulvarı’ndaki törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı adına Ergün Serdaroğlu, Başbakan Sibel Siber, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun, 28’inci Tümen Komutanı Tümgeneral Tayyar Süngü, Güvenlik Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Mehmet Soğancı, bazı milletvekilleri ile askeri ve sivil yetkililer katıldı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu törende yaptığı konuşmada, Mağusa’ya “Gazi” unvanının boşuna verilmediğini belirterek, özveriye, vatan sevgisine dayalı efsanevi bir direniş sergilendiğini, Mağusa surlarının aşılamadığını ve esir düşülmediğini ifade etti.
Kıbrıs konusunda çoktan anlaşmaya varılması gerekirken hala daha ortada bir sonuç bulunmadığını söyleyen Eroğlu, Rum tarafının, Şubat ayında seçimleri tamamlamış olmasına rağmen oyalama taktiğini sürdürdüğünü ve hala daha görüşme masasına gelmediğini söyledi.
Rum tarafının Barış Harekatı ile ortaya çıkan coğrafyayı kabul etmediğine dikkat çeken Eroğlu özetle, “İki bölgeliliği önce sulandırmak sonra da yok etmek peşindedirler. Kıbrıs Türk halkının kendi kendini idare etmesine karşıdırlar. Anavatan Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini asla kabul etmiyorlar ve bunu Meclis kararı haline getirmişlerdir” şeklinde konuştu.
KAYALP
Tören sırasında ayrıca Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp de bir konuşma yaptı ve Mağusa halkının kuşatma altında geçen çok sıkıntılı günlerin ardından, 15 Ağustos 1974’te, ortaya koyduğu direnişi “Gazi” unvanını kazanarak başarıya ulaştırdığını belirtti.
Kayalp, Gazimağusa’nın, kuşatılmışlığın ve geri bırakılmışlığın izlerini silebilmek için 1974 sonrasında Kıbrıs Türk halkının giriştiği yeni mücadelenin bayraktarlığını yaptığına dikkat çekerek, Kıbrıslı Türklerin varlığını pekiştirmek ve bunu dünyaya kabul ettirebilmek için verdiği uğraşların en önemli simgelerinden ikisi olan; dışa açılan en büyük deniz limanı ile ülkenin gururu olan üniversitelerden en önemli ikisinin Gazimağusa’da yer aldığını söyledi.
Kayalp, Gazimağusa’nın hızlı kalkınmasına işaret ederek, 1990’ların ilk yarısına kadar, kasaba karakteri taşıyan Gazimağusa, bugün köklü ve evrensel değerlere uygun kurumlarıyla, bir dünya kentidir. Bulunduğumuz nokta, inancın ve çalışkanlığın en belirgin göstergesidir” dedi.
BEYAZOĞLU
4. Piyade Alay Komutanlığı mensuplarından Can Beyazoğlu da, Gazimağusa’nın kurtuluşunun, Mehmetçikle Mücahidin Barış Harekatı sırasında sırt sırta verdiği mücadelenin neleri başarabileceğinin göstergesi olduğunu söyledi.

ÜRDÜN EĞİTİM FUARINDA KKTC VE GAÜ STANDINA YOĞUN İLGİ

Ortadoğu ve Arap dünyasının önde gelen ülkelerinden Ürdün’ün en büyük eğitim fuarında Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) eğitim programları ve uluslararası kampüslerinin yoğun ilgi gördüğü bildirildi.
GAÜ’den verilen bilgiye göre, GAÜ standında ziyaretçilere dağıtılan KKTC broşürleri ve ülke turizmini tanıtıcı sunumlar da Ürdünlü ve Ortadoğulu ziyaretçiler tarafından ilgiyle izlendi. 
Ürdün’ün başkenti Amman’da 13-14 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen Al-Awa’l Initiative Eğitim Fuarında Ürdün ve Ortadoğulu öğrenci adayları Denizcilik, Mühendislik Fakültesi bölümleri, Mimarlık, İşletme, Bankacılık ve Finans bölümleri başta olmak üzere GAÜ eğitim programları ve uluslararası kampüsleri tanıtıldı.
Açıklamada GAÜ’nün uluslararası denklikleri ve Ortadoğu ülkelerinin resmi kurumları tarafından akredite edilmesiyle, GAÜ’nün bölgede en çok tercih edilen ve diplomasının geçerliliğinin en yaygın üniversite olduğu ifade edildi. 


 

Bizim partnyorlarımız

XƏBƏR LENTİ

BÜTÜN XƏBƏRLƏR